СЕПАРАТОРИ, ОЛІЙНИЦІ
Сепаратор - апарат з допомогою якого відокремлюються вершки від молока, масло з вершків, сир з сироватки. Сепаратори - це відцентрові апарати, які використовують для розділення фракцій продукту. Забезпечує одночасну очищення речовини від механічних домішок і бруду. Сепаратори молока, олійниці призначені для переробки сировини в продукт з тривалим терміном зберігання. Такі побутові прилади в основному використовуються для молока і в домашніх умовах. Апарати для отримання рослинної олії застосовуються в промисловому масштабі. Існують також міні-олійниці для отримання соняшникової олії, які широко використовуються підприємцями. Є сепаратори з металевим і пластиковим корпусом.
В залежності від виду приводів, апарати можуть бути наступних видів:
- електричні;
- ручні;
- дерев'яні у вигляді ступи.
Ручні моделі мають просту конструкцію, прості у використанні, не вимагають підключення до електричної мережі. У виробництві пристроїв використовується нержавіюча сталь або пластик. Центрифуга розкручується за допомогою редуктора, який витримує великі навантаження. Швидкість обертання повністю залежить від прикладених фізичних зусиль на ручку апарата. Від цього показника і місткості чаші повністю залежить продуктивність пристрою.
Электрические модели способны быстро и качественно разделить молоко на фракции. Оснащаются функцией очистки продукции от механических загрязнений и примесей. Удобны и просты в использовании. Для эффективной их работы рекомендуется использовать парное или подогретое до 40 градусов молоко. Продукт заливается в емкость во время ее вращения. Материалы, из которых изготавливаются сепараторы, не подвергаются коррозии и не деформируются в результате механических воздействий.
Работают промышленные и бытовые сепараторы по принцепу вращение центрифуги. Рабочая емкость заполненная молоком вращается с большой скоростью, разделяя молоко на фракции. Тяжелая фракция в виде обрата прижимается к стенкам, оставляя в центре жирную часть — сливки.
Преимущества сепараторов:
- Высокая скорость работ. Эти простые в эксплуатации и сборке приборы могут сепарировать до 80 литров молока в час.
- Экологически чистые сливки. Во время работы осуществляют очистку продуктов от различных загрязнений, что невозможно при ручной работе.
- Регулювання жирності. Самостійно вказується жирність вершків.
Маслоробка - апарат з допомогою якого вершки збиваються в масляне зерно. Цикл збивання однієї порції масла триває близько 50-70 хвилин, в результаті чого утворюється масляне зерно діаметром 3-5 мм. Промислові олійниці призначені для збивання молочних продуктів в максимально короткі терміни. Широко застосовуються фермерськими господарствами і невеликими харчовими підприємствами. Також їх використовують для збивання фруктових сумішей або кремів.
Маслоробки можуть бути:
- деревянными (деревянные изделия наилучшим образом удерживают температуру продукта),
- металлическими,
- жестяными.
В зависимости от особенностей устройства, маслобойки бывают:
- неподвижными,
- вращающимися
- качающимися.
Неподвижные изделия оснащаются специальным толкачом, который двигается вверх и вниз. Они используются в домашних условиях и имеют вид небольшой бочки. Толкач имеет на одном конце дырявый диск для взбивания сливок и получения масла.
Преимущества промышленного оборудования для масла:
- Быстрый процесс производства сливочного масла,
- Высокая эффективность и производительность,
- Економія електроенергії,
- Ергономічні форми корпусу, простота і легкість експлуатації,
- Висока якість виконання,
- Тривалий термін експлуатації.